Rusko: Rozsudok v prípade punkovej skupiny Pussy Riot vynesú 17. augusta

08.08.2012 Celý región

Moskva 8. augusta (TASR) - Sudkyňa Marina Syrovová v procese proti ruskej kontroverznej punkovej skupine Pussy Riot oznámi verdikt 17. augusta. Informovali o tom dnes ruské médiá, ktoré citovali sudkyňu.

Tri obžalované členky kapely Pussy Riot dnes na moskovskom súde predniesli svoje záverečné vyhlásenia. Po nich Syrovová odročila pojednávania až do vynesenia rozsudku, uviedla ruská tlačová agentúra Interfax.

Obhajcovia obžalovaných hudobníčok vyjadrili nádej, že medzinárodný nátlak presvedčí ruských sudcov, aby punkovej skupine Pussy Riot udelili zhovievavé tresty. Jej členky sú obvinené, že v pravoslávnom chráme v Moskve zaspievali skladby urážajúce ruského prezidenta Vladimira Putina.

Nedávne výzvy na udelenie milosti, ktoré adresovalo Rusku vyše 100 zákonodarcov nemeckého parlamentu a americká popová hviezda Madonna, možno presvedčia sudcov, aby dali trom mladým ženám miernejší trest. Pre nemeckú tlačovú agentúru DPA to dnes v Moskve povedal obhajca Nikolaj Polosov.

Prokurátori žiadajú tri roky väzenia pre Mariju Aľochinovú (24), Nadeždu Tolokonnikovovú (22) a Jekaterinu Samucevičovú (29) za to, že 21. februára vtrhli do moskovského Chrámu Krista Spasiteľa a pred oltárom zaspievali "punkovú modlitbu". V nej prosili Pannu Máriu, aby zbavila Rusko Putina, ktorý je pri moci od roku 2000. Prokurátori tvrdia, že išlo o prejav náboženskej nenávisti zo strany Pussy Riot.

Členky skupiny uviedli, že išlo o politický prejav, chránený ruskou ústavou, ktorá zaručuje slobodu prejavu.

Na Putina apelovala aj Yoko Ono, vdova po zosnulom členovi britskej skupiny Beatles Johnovi Lennonovi. Na internetovej sociálnej sieti Twitter v utorok napísala: "Pán Putin, ste múdry muž. Nepotrebujete bojovať proti hudobníkom a ich priateľom. Prosím, OSLOBOĎTE PUSSY RIOT! A nechajte vo väzení priestor pre ťažkých zločincov."
 

Vyberte región